Trupele ruse au trecut cu tancurile prin Pădurea Roșie de la Cernobîl, ridicând un nor de praf radioactiv

de: Elena Avramescu
29 03. 2022

Soldații ruși care au capturat locul dezastrului nuclear de la Cernobîl și-au condus vehiculele blindate fără protecție împotriva radiațiilor printr-o zonă extrem de toxică numită „Pădurea Roșie”, ridicând nori de praf radioactiv, au declarat lucrătorii de la fața locului.

Nor de praf radioactiv ridicat de trupele ruse la Cernobîl

Cele două surse au spus că soldații din convoi nu au folosit niciun echipament anti-radiații. Al doilea angajat de la Cernobîl a spus că a fost „sinucigaș” pentru soldați, deoarece praful radioactiv pe care l-au inhalat ar putea provoca radiații interne în corpul lor.

Inspectoratul nuclear de stat al Ucrainei a declarat pe 25 februarie că a avut loc o creștere a nivelurilor de radiații la Cernobîl, ca urmare a perturbării solului de către vehiculele militare grele. Dar până acum, detaliile exact despre ceea ce s-a întâmplat nu au apărut.

Cei doi lucrători ucraineni care au vorbit cu Reuters erau de serviciu când tancurile rusești au intrat în Cernobîl pe 24 februarie și au preluat controlul asupra șantierului, unde personalul este încă responsabil pentru depozitarea în siguranță a combustibilului nuclear uzat și pentru supravegherea rămășițelor din beton ale reactorului care a explodat în 1986.

Ambii bărbați au spus că au văzut tancuri rusești și alte vehicule blindate deplasându-se prin Pădurea Roșie, care este partea cea mai contaminată radioactiv a zonei din jurul Cernobîlului, la aproximativ 100 km (65 mile) nord de Kiev.

Soldații obișnuiți cu care unul dintre muncitori a vorbit când lucrau alături de ei în instalație nu auziseră de explozie, a spus el. Solicitat să comenteze cu privire la conturile personalului de la Cernobîl, ministerul rus al apărării nu a răspuns.

Armata rusă a declarat, după capturarea centralei, că radiațiile erau în limite normale și că acțiunile lor au împiedicat posibile „provocări nucleare” ale naționaliștilor ucraineni. Rusia a negat anterior că forțele sale au pus în pericol instalațiile nucleare din interiorul Ucrainei.

Situl și-a primit numele atunci când zeci de kilometri pătrați de pini au devenit roșii după ce au absorbit radiațiile de la explozia din 1986, una dintre cele mai grave dezastre nucleare din lume.

O zonă vastă din jurul Cernobîlului este interzisă oricui nu lucrează acolo sau au permisiuni speciale, dar Pădurea Roșie este considerată atât de puternic contaminată, încât nici măcar lucrătorii centralei nucleare nu au voie să meargă acolo.

Convoiul militar rus a trecut prin zonă, au spus cei doi angajați. Unul dintre ei a spus că a folosit un drum abandonat.

„Un convoi mare de vehicule militare a condus pe un drum chiar în spatele unității noastre și acest drum trece pe lângă Pădurea Roșie. Convoiul a ridicat o coloană mare de praf. Mulți senzori de radiație au indicat niveluri depășite”, a spus una dintre surse, relateză Reuters.

Valery Seida, director general interimar al uzinei de la Cernobîl, nu se afla acolo în acel moment și nu a fost martor la intrarea convoiului rus în Pădurea Roșie, dar a spus că i s-a spus de către martori că vehiculele militare rusești circulau peste tot în zona de excludere și ar putea au trecut de Pădurea Roșie.

„Nimeni nu merge acolo, pentru numele lui Dumnezeu. Nu este nimeni acolo”, a declarat Seida pentru Reuters.

El a spus că lucrătorii de la fabrică le-au spus personalului de serviciu rus că ar trebui să fie precauți cu privire la radiații, dar nu știa că nu știa nicio dovadă că ar fi acordat atenție.

„Au condus oriunde aveau nevoie”, a spus Seida.

După sosirea trupelor ruse, cei doi angajați ai fabricii au lucrat aproape o lună împreună cu colegii până când li s-a permis să plece acasă săptămâna trecută, când comandanții ruși au permis trimiterea unor înlocuitori pentru o parte din personal.